• Naši „Kinballisti“ opäť víťazi.

          • Žiaci našej školy sa dňa 18.6.2023  stretli s najlepšími hráčmi Slovenska v  kin-ballovom  turnaji. Na turnaji sa zúčastnili štyri  tímy z našej školy a umiestnili sa na výborných  miestach.  V kategórii  mladších žiakov sme mali dve družstva a to družstvo  s názvom Pliešovce 2, ktoré sa umiestnilo  na 1. mieste a družstvo s názvom Pliešovce 1, ktoré sa umiestnilo na 2. mieste. V kategórii starších žiakov sme mali zastúpenie dvoch družstiev  s názvom Pliešovce 2 st., ktoré sa umiestnilo  na 1. mieste a družstvo s názvom Pliešovce 1 st., ktoré sa umiestnilo na 2. mieste. Všetky štyri družstva  úžasne odprezentovali našu školu a obec Pliešovce. Všetky štyri   tímy  mladších a starších žiakov predviedli perfektnú spoluprácu chlapcov a dievčat a ich umiestnenie potvrdilo, že aj na malej škole máme výborných žiakov schopných spolupráce a  vzájomnej komunikácie  práve potrebnej pre tento šport. Pre maximalizáciu zážitkov, bol tento turnaj spojený s prespávač kou v základnej škole vo Veľkých Úľanoch, kde na vlasnej koži zažili pocit, ako je to spať v základnej škole.  Ako odmena pre všetkých  bola návšteva McDonaldu v Trnave a toto všetko  pod taktovkou dvoch učiteľov Miroslava Kseňáka a AlenkySopkovej a Gabriely Kseňákovej.

          • Dejepisno-zemepisná exkurzia siedmakov.

          • Siedmaci si na dejepisno-zemepisnej exkurzii na Zaježovej zopakovali vedomosti o našej obci a dozvedeli sa aj všeličo nové. Napríklad, kde bola pri riečke Krupinica v r. 1967 objavená sekera z doby bronzovej, kde pravdepodobne stál legendami opradený drevený kostol. Mali možnosť dozvedieť sa viac o práci archeológov, aj to, že v chotári našej obce je čo objavovať. Dozvedeli sa, aké domy sa tu stavali v 19. storočí, zistili, že lipu, ktorá má možno 200 rokov, objimu šiesti. Osviežili sa pri Rimánskom jarku, ochutnali pramenitú vodu zo studničky.

          • Učenie sa umením

          • V piatok 9.6. vymenili žiaci 8. a 9. ročníka školské lavice za komnaty a siene Zvolenského zámku. Poprechádzali sa storočiami, porozprávali sa s unikátnymi umeleckými dielami, aby v nich objavili ESENCIE genia loci. Vzdelávacím programom nás sprevádzala galerijná pedagogička Mgr. Barbora Paulínyová. Ďakujeme za skvelý zážitok!

          • JÁN SOLOVIČ

          • dramatik a spisovateľ, autor mnohých divadelných, rozhlasových hier i televíznych scenárov a pliešovský rodák

            Pomaly uplynul rok ako nás 10. 7. 2022 navždy opustil dramatik a spisovateľ, autor mnohých divadelných, rozhlasových hier i televíznych scenárov Ján Solovič.

            Ján Solovič sa narodil 8. marca 1934 v Pliešovciach. V sobotu 10. júna 2023 bola nášmu rodákovi odhalená na jeho rodnom dome (súčasný dom rodiny Piškovej) pamätná tabuľa. Pán starosta Štefan Sýkora sa prítomným, ktorí prijali toto pozvanie – synovi Ivanovi Solovičovi a jeho rodine, rodine Piškovej aj občanom Pliešoviec, prihovoril úvodnými slovami. Nasledoval program žiakov ZŠ Pliešovce, ktorý vychádzal z tvorby Jána Sloviča. Autor napísal báseň Pliešovce, ktorú pri návšteve Pliešoviec v roku 1996 aj odrecitoval. V závere pamätnú tabuľu odhalil p. Kacian, ktorý je v našej obci historikom.

            ,,Spomínam si na rodisko s láskou.

            Rodisko si človek nevyberá, rodisko dostávame.

            A ja ho nosím v srdci, nie v batôžku na pleci.

            To čo nosíme v srdci sa nedá vyrvať z človeka.“

          • Atletika 1. stupeň 2023

          • Dňa 8.6.2023 sa žiaci 1. stupňa - Adriána Pántiková, Tereza Lišaníková, Barbora Bobišová, Karina Oremová, Michal Cút, Michal Murín, Martin Kmeť, Tomáš Marcinko, Pavel Spodniak, Samuel Bartko zúčastnili atletických pretekov pre 1. stupeň. Súťaž sa konala na tartanovej dráhe pri ZŠ J. Alexyho Zvolen. Naši žiaci obsadili veľmi pekné umiestnenia. Žiak 4.B - Martin Kmeť, získal dve prvé miesta a to v behu na 50 m. a v skoku do diaľky, kde skočil až 401 cm. Michal Cút zo 4.B obsadil 2. miesto v hode kriketovou loptičkou a Tomáš Marcinko (4.B) bol v behu na 600 m tretí. Pekné miesto obsadila aj štafeta chlapcov v zložení: Samuel Bartko, Tomáš Marcinko, Michal Cút a Martin Kmeť, ktorá skončila na 3. mieste. 

             

            Vedúci družstva: Mgr. Marek Sýkora, Mgr. Marianna Hvodliková 

          • Beseda so sokoliarom

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Beseda so sokoliarom.

            V utorok 30.5.2023 pani učiteľka Šajbanová z krúžku Priateľ prírody zorganizovala pre žiakov (ŠKD, 5.roč.) besedu so sokoliarom. Pán Mozoľa deťom pútavo porozprával zaujímavosti o živote a starostlivosti o dravé vtáky, deti pozorne počúvali a počas diskusie kládli zaujímavé otázky na danú tému, v závere odmenili pána sokoliara hromadným potleskom a mali aj možnosť urobiť si foto s dravým vtákom. Ďakujeme.

          • Atletika mladších žiakov 2023

          • Dnes (31.5.2023) sa 10 žiakov našej školy (Jakub Barcík, Andrej Barcík, Jakub Beňo, Jakub Madaj, Tobias Kugler, Nina Petrusová, Justína Ďurčová, Miriam Mojžišová, Diana Hvodliková, Zoja Jelenská) zúčastnilo súťaže v atletike mladších žiakov (2009 a mladší, 7-9. ročník). Súťažilo sa v atletických disciplínach: beh na 60 m, beh na 800 m - CH, beh na 600 m - D, skok do diaľky, hod wortexom a štafeta 4x60 m. Dobré výkony zaznamenali Jakub Madaj a Justína Ďurčová, ktorí skončili na nepolupárnom 4. mieste v behu na 60 m. Najlepší výsledok dosiahli naše šikovné dievčatá v štafete na 4x60 m, kde obsadili 1.miesto. Gratulujeme! 

            Vedúci družstva: Mgr. Marek Sýkora, Mgr. Marianna Hvodliková 

          • Atletická súťaž

          • V stredu 24.5.2023 sa žiaci 7. - 9. ročníka zúčastnili atletickej súťaže družstiev v disciplínach - beh 60m, vrh guľou, hod kriketkou, beh 800m, skok do diaľky, štafeta 4x60m.

          • TUKAN, ktorý túŽIL LETieť

          • Milí štvrtáci, piataci.

            Viete, čo vás bude zajtra počas 90 minútového bloku čakať?

            Počas besedy budeme čítať, spievať, lietať, reflektovať vlastnú silu i slabosť, skrátka budeme objavovať, kým skutočne sme.

            A to aj vďaka knižke Tukan, ktorý túžil letieť, ale aj vďaka autorovi tejto knižky Dávidovi Králikovi:

            "Kniha Tukan, ktorý túŽIL LETieť, je čosi ako slovenský Malý princ, ideálny vek čitateľa od 9 do 99 rokov. Ak hľadáte nejaký pekný a silný pribeh, ktorý sa vášho dieťaťa skutočne dotkne, toto je on. Nepíšem to preto, že som jeho autorom. Skôr preto, že je to jeden z najkrajších príbehov, ktoré som mohol v živote pri čítaní zažiť. (Dávi;D Králik ;o)"

            Pokiaľ by ste chceli túto knižku mať doma aj s venovaním od autora, budeme radi, ak si nachystáte 12 peniažkov :-)

        • Keď dobro šírime ďalej....
          • Keď dobro šírime ďalej....

          • Pamätáte sa ešte na našu bývalú žiačku Katku (už je dospelá slečna) a príbeh s mačiatkami? V riaditeľni sa vtedy niekoľko týždňov ozývalo mraučanie mačiatok - zachránených mačiatok, ktorých sa ujala naša deviatačka Katka. Jej príbeh vtedy zdieľalo tisíce ľudí, niekoľkokrát sme navštívili Bratislavu, vyhrala Detský čin roka, vystúpila v Markíze v Teleráne a hlavne - jedno z mačiatok skutočne zachránila.

            Možno registrujete každý rok naše zbierky na pomoc pre onkologicky chorých pacientov  - v minulosti pre Svetielko nádeje, každý rok Deň narcisov, ktorý si zobrala pod patronát pani učiteľka Sýkorová a žiaci jej triedy. Sú to tisíce, ktoré poputovali k ľuďom, ktorí to skutočne potrebujú.

            Posledné dva roky sme naplnili autá vyzdobenými krabičkami od topánok, ktoré boli naplnené drobnými prekvapeniami a potešili sme starkých vo viacerých domovoch dôchodcov. A to všetko vďaka vašej dobrej vôli. Tomu, že ste obetovali čas a záležalo vám na tom, že aj trochou sa dá pomôcť dobrej myšlienke.

            Takisto ste možno zaregistrovali fotky, ako sa riaditeľňa zmenila na skladisko a pre utečencov z Ukrajiny sme nachytali materiálnu pomoc, ktorou sme naplnili tri autá až po strechu a odviezli do centra do Bystrice. Bolo úžasné vidieť, ako sa dokážu ľudia z nášho okolia spojiť a pomôcť.

            Poznáte našu kolegyňu Lenku Rausovú? Lenke okrem svojej práce a pomoci deťom je blízka aj pomoc "štvornohým labkáčom". Rozhodla sa preto zorganizovať malú zbierku pre pomoc KS Zvolen. Pokiaľ máte záujem znova pomôcť - naozaj stačí len pár centov, alebo materiálne - podľa pokynov na plagátiku, môžete tak urobiť do štvrtku 11. mája. Krabička, kde môžete dať svoj príspevok bude umiestnená pri riaditeľni.

            V piatok 12. mája by sme radi odovzdali naše príspevky priamo do KS Zvolen.

            Ďakujeme.

             

          • McDonald´s cup - futbal žiakov a žiačok ZŠ (okresné kolo)

          • Dňa 4.5.23 (štvrtok) sa žiaci a žiačky prvého stupňa zúčastnili finálového turnaja McDonald´s cup, kde postúpilo 6 najlepších škôl z okresu Zvolen. Ako jediná škola mimo Zvolena sme turnaj začali výborne, keď sme obidva zápasy v skupine vyhrali a do vyraďovacej časti sme išli z prvého miesta. Žiaľ, vyraďovacia časť nám vôbec nevyšla. V semifinále sme po vyrovnanom zápase a dvoch inkasovaných góloch pár minút pred koncom prehrali so ZŠ Hrnčiarska Zvolen 3:5. Ešte smolnejšie skončil zápas o tretie miesto, v ktorom sme sa stretli so ZŠ Námestie mládeže Zvolen, keď sme dostali gól na 7:7 doslova v posledných sekundách zápasu. Následný penaltový roztrel sme prehrali 4:3 a tak sme skončili na konečnom 4. mieste. Aj napriek nevydarenej záverečnej časti turnaja sa nemusíme hanbiť a dievčatá a chlapci si zaslúžia veľkú pochvalu!

             

            Výsledky v skupine: 

            ZŠ s MŠ Pliešovce - ZŠ D. Savia Zvolen 6:0 (2:0) 

            Góly: Richard Penička 4, Samuel Bartko 2 

            ZŠ s MŠ Pliešovce - ZŠ J. Alexyho Zvolen 5:1 (2:1) 

            Góly: Martin Kmeť 2, Samuel Bartko, Richard Penička, Nikolas Bartko 

             

            Semifinále: 

            ZŠ s MŠ Pliešovce - ZŠ Hrnčiarska Zvolen 3:5 (3:3) 

            Góly: Martin Kmeť, Richard Penička, Dávid Orem 

             

            O 3. miesto: 

            ZŠ s MŠ Pliešovce - ZŠ Námestie mládeže Zvolen 7:7 (3:3) p.k. 3:4 

            Góly: Samuel Bartko 5, Martin Kmeť, Richard Penička 

             

            Turnaja sa zúčastnili: Tomáš Marcinko - Martin Kmeť (kapitán družstva), Karina Oremová, Samuel Bartko, Richard Penička, Nikolas Bartko, Július Klesniak, Sofia Valachová, Dávid Orem. 

            Vedúci družstva, tréner: Mgr. Marek Sýkora 

        • Výsledky hlasovania na zástupcov rodičov do Rady školy pri ZŠ s MŠ Pliešovce
          • Výsledky hlasovania na zástupcov rodičov do Rady školy pri ZŠ s MŠ Pliešovce

          • Vážení rodičia, 

            ďakujeme za Vašu ochotu a spoluprácu pri hlasovaní na zástupcov rodičov do rady školy. Spomedzi navrhnutých kandidátov do rady školy postupujú prví štyria kandidáti s najvyšším počtom hlasov. Hlasovacie lístky sú archivované a bude ich mať k dispozícii rada školy a zriaďovateľ a v prípade záujmu sú prístupné k nahliadnutiu.

            Výsledky hlasovania:

            1. p. Vajda Dušan - 141 hlasov
            2. p. Hetflajšová Miroslava - 131 hlasov
            3. p. Cútová Alžbeta - 105 hlasov
            4. p. Gímešová Michaela - 85 hlasov

            p. Tomašovič Radoslav - 84 hlasov
            p. Smeláková Martina - 79     hlasov
        • Výlet do Viedne
          • Výlet do Viedne

          • Záujemcovia o jednodňový výlet do Viedne sa ešte môžu do 5. 5.  záväzne prihlásiť u pani učiteľky Dubovskej.

            Výletu sa môžu zúčastniť aj mladší žiaci v sprievode rodiča

            Zapísaní žiaci dostali informáciu cez Edupage. Suma vstupného do múzea (pre dospelého) sa  vypočíta podľa počtu prihlásených dospelých.

            Bližšie informácie k zájazdu nájdete v príspevku nižšie, medzi novinkami.